Temettü Hisseleri, bir şirketin kârını hissedarlarıyla paylaşmak için yaptığı ödemelerdir: düzenli olarak ödenirler ve yatırımcıların hisse senedine yatırım yaparak getiri elde etme yollarından biridir. Ancak tüm hisse senetleri temettü ödemez, temettü için yatırım yapmakla ilgileniyorsanız, özellikle temettü hisse senetleri seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca konuyla ilgili olarak en yüksek temettü veren bankaları öğrenmek için “En Yüksek Temettü Veren Hisseler” içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Hisse Senedi Temettüleri Nasıl Çalışır?
Hisse senedi başına bir temettü ödenir, bir şirkette 30 hisseniz varsa ve o şirket yıllık 2 ₺ nakit temettü ödüyorsa, yılda 60 ₺ alırsınız.
Temettüler Ne Sıklıkla Ödenir?
BIST şirketler genellikle yılda bir temettü öderken bazı hisseler taksitli olarak iki parçaya bölmektedir, Bir şirketin yönetim kurulu her bir temettü onaylamalıdır. Şirket daha sonra temettü ödeneceğini, temettü tutarını ve eski temettü tarihini açıklayacaktır.

Eski Temettü Tarihi
Eski temettü tarihi yatırımcılar için son derece önemlidir: Yatırımcılar temettü alabilmek için o tarihe kadar hisse senedine sahip olmalıdır. Hisse senedini temettü dağıtım tarihinden sonra satın alan yatırımcılar temettü almaya hak kazanamayacaktır. Hisse senetlerini temettü dağıtım tarihinden sonra satan yatırımcılar, temettü tarihi itibariyle hisselere sahip oldukları için temettü almaya hak kazanırlar.
Neden Temettü Hisseleri Satın Alıyor?
Temettü ödeyen hisse senetleri, yıl içinde büyük miktarda kar elde etmiş ve gelecek senelerde kar elde etme ihtimali yüksek olmasıyla ve sektör rakiplerine baskı kurmak için yapar. Yatırımcılar genellikle, yıldan yıla artan ve enflasyonu geride bırakmaya yardımcı olan temettüler sunan şirketlere yatırım yapmayı tercih ederler.
Temettülerin, işlerine artık eskisi kadar çok para yatırması gerekmeyen köklü şirketler tarafından ödenmesi daha olasıdır. Türkiye’de genel olarak temettü veren hisse holdinglere bağlı olan kuruluşlardır. Sabancı Holdingin veya Koç holdingin şirketleri yüksek kar elde ettikleri için temettü yatırımı düzenli yapanlardandır. Teknoloji veya biyoteknoloji şirketleri gibi yüksek büyüme gösteren şirketler, kârlarını bu büyümeyi genişletmek için yeniden yatırmaları gerektiğinden nadiren temettü öderler.
En güvenilir BIST şirketleri, onlarca yıldır kesinti olmaksızın artan temettü rekorlarına sahiptir. Bununla birlikte, bir şirket bir temettü oluşturduğunda veya artırdığında, yatırımcılar zor zamanlarda bile bunun korunmasını bekler. Temettüler, bir şirketin finansal refahının bir göstergesi olarak kabul edildiğinden, yatırımcılar, temettü düşeceğini düşünürlerse, hisse fiyatını düşürürlerse, genellikle bir hisse senedini devalüe ederler.
Temettü Verimi
Finansal web siteleri veya çevrimiçi komisyoncu platformları, bir şirketin temettü verimini bildirir; bu, şirketin yıllık temettüsünün belirli bir tarihte hisse senedi fiyatına bölünmesinin bir ölçüsüdür.
Getiri ve hisse senedi fiyatı ters orantılıdır: Hisse senedinin fiyatı yükselirken getiri oranı düşer. İyi bir temettü alımı için fiyatı ucuz ancak fiyatına göre getirisi çok olan seçilmelidir. Dolayısıyla, bir hisse senedinin temettü veriminin artmasının iki yolu vardır:
Şirket temettüsünü artırabilir. 4 ₺ temettülü 100 ₺’lık bir hisse senedi, temettüde %10’luk bir artış görebilir ve yıllık ödemeyi hisse başına 4,40 ₺ a yükseltebilir. Hisse senedi fiyatı değişmezse verim %4,4 olur.
Temettü değişmeden kalırken hisse senedi fiyatı düşebilir. 4 ₺ temettü ile 100 ₺ hisse, hisse başına 90 dolara düşebilir. Aynı 4 ₺temettü ile verim %4,4’ün biraz üzerinde olacaktır. Unutmamak gerekir ki hisselerin temettü vermeden önceki günlerde fiyatlarda pozitif artış görülmektedir. Büyük yatırımcı bu ihtimali düşündüğü için hissenin birkaç gün öncesinde yükselmesini bekler eğer şirket için temettü alımı beklemiyorsa ve hedef fiyatına gelince satış pozisyonu alabilir. Temettü yatırımlarından kısa vadeli yatırım olarak kar elde edilmesi zor bir ihtimaldir. Uzun vadede ise yatırımcılar temettü emeklisi olmayı hedefler
Çoğu hisse senedi için iyi bir kural, temettü ödemesinin sürdürülemez olduğunu gösterebileceğinden, %4’lük bir verimin üzerindeki herhangi bir şeyi dikkatlice analiz etmektir.
Ancak, bu %4 kuralının bazı istisnaları vardır- özellikle, gayrimenkul yatırım ortaklıkları veya sigorta kurumları doğal afet gibi sebeplerden çok etkilendikleri için genel olarak yatırımcıların temettü yatırımında pek kullanmadıkları araçlardır.

Temettü Ödeme Oranı
Bir şirket gelirinin %100’ünü veya daha fazlasını ödüyorsa, temettü sorunu olabilir. Daha zor zamanlarda, kazançlar temettüleri karşılamak için çok düşük olabilir. Genel olarak konuşursak, yatırımcılar %80 veya daha düşük ödeme oranları ararlar. Hisse senedinin temettü getirisi gibi, şirketin ödeme oranı da finansal veya çevrimiçi komisyoncu web sitelerinde listelenecektir.
Ereğli Demir ve Çelik
Ereğli hissesi 2005 yılından bu yana kesintisiz temettü dağıtan bir şirkettir, genel olarak yatırımcılar, almak istedikleri hissenin 10 yıllık enflasyon oranına göre hesaplamalar yaparlar. Bu hesaplamada Merkez Bankasının yılsonu hedef enflasyon verisi ve şirketin temettü fiyat artış oranı kullanılmaktadır. Hesaplama sonucunda elde edilen fiyat o günkü hissenin maliyetinden yüksek ise alımın doğru bir karar olacağı varsayılır.
Ödeme tarihi: Şirketin yıl içindeki temettünün verim tarihi gösterilir. Ödeme tarihinden iki sonra ise para bankanızın yatırım hesabına aktarılır. Temettü alınabilmesi için yatırımcının bir gün önceden 18.00’a kadar hisseye sahip olması gerekit
Net Temettü: Şirketin ortaklarına dağıtmaya karar verdiği miktardır.
Hisse Başına Net Temettü: Sahip olunan bir hisseye verilen temettü fiyatıdır. Listede örnek Otkar hissesi en yüksek net temettü veren kurumdur ancak hissenin fiyatı diğer hisselere göre pahalı olduğu için brüt verimi düşüktür.
Brüt Verim: maliyete göre fiyatıdır. İncelenmesi gerek bu orandır Tabloda en yüksek oran 11,9 ile Eregli hissesidir. Çünkü fiyata göre en yüksek birim temettü veren şirkettir.
Örnek olarak ele aldığımız Ereğli hissesinin 24 Marttaki temettüsünü alabilmek için 23 Mart’ta şirketin ortağı olunması gerekiyor. 24 Mart ereğli hissesinin maliyet fiyatına baktığımızda 15,40 olduğunu görmekteyiz. Varsayılım ki 23 Martta 10.000₺ yatırım yaptığınızda elinizde 650 hisse olacak. Hisse başına temettü ereğli için 1,576 olduğunu tabloda görmekteyiz. Yani 650*1,576=1023₺ temettğü alınacaktır.Temettü paraları, temettü tarihinden 2 iş günü içerisinde yatırılır burada para 26 martta yatar. Hisse, Kar payını dağıttığı için 24 martta fiyatı otamatik olarak yatırımcı oranına göre fiyatı düşmektedir.Yani temettü dağıtımından sonra hisse yıl içinde en ucuz fiyata geldiğini söylenebilir. Temettü yatırıcımları ilk 10 sene boyunca elde ettikleri temettüleri tekrar hisse alarak yatırım payını arttırır.
Brüt temettü verimi ise hisse fiyatının, temettü fiyatına göre oranıdır. Yani 15,40 ₺ hissenin, 1,576 hisse başı fiyatıdır.Bu oran diğer hisselere göre incelediğimizde bir hayli yüksektir.
Peki Hissenin Temettü Vereceği Nasıl Anlaşılır?
Şirketler her sene KAP bilgilendirme yaparak kar dağıtımı yapılıp yapılmayacağını açıklar. Eğer şirketin o sene içerisinde kâr payı yüksek ve kısa vadeli borçları şirkete zora sokmayacak durumda ise yatırımcılarını memnun etmek için temettü yapar.