Nimokain Jel Ne İşe Yarar içeriğimizde spor yaralanmaları ve çeşitli ağrılarda kullanılan Nimokain Jel hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Ağrıyı kesmesi ve hafifletmesiyle doktorlar tarafından sıklıkla reçetelendirilen jel, ağrı kesici ilaçlar kategorisinde yer almaktadır.
Akılcı ilaç kullanımıyla birlikte ciddi sağlık sorunlarından muzdarip olmamak için Nimokain Jel Ne İşe Yarar içeriğinde ilacın yan etkileri, kullanımı ve faydaları gibi konulara değinilecektir.
Nimokain Jel Nedir Ne İşe Yarar?
Nimokain Jel Nedir Ne İşe Yarar noktasında, etken madde olarak Nimesulid ve Lidokain içeren jel, steroid olmayan (nonsteroid) antiinflamatuvar (NSAİ) ağrı kesici ilaçlar kategorisinde yer alır. Kortizon içermemesiyle birlikte iltihap kurutucu özellik gösterir ve bununla birlikte artrit hastalıklarda da tercih edilebilir. Hap kullanmak istemeyen veya kullanımına engeli olanlar için hapa alternatif olarak jel formatında satışa sunulmaktadır.
Nimokain Jel, kas ve iskelet sağlığını korumak amacıyla reçetelendirirken başka ne işe yarar?
- Bel ağrısı (lumbago)’ya iyi gelir.
- Eklem kireçlenmesi (osteoartrit)’ni hafifletir.
- Eklemi çevreleyen yumuşak dokunun iltihabı (periartrit)’nın gerilemesine etki eder.
- Kas kiriş iltihabı (tendinit)’na iyi gelir.
- Kas, kiriş kılıfının iltihabı (tenosinovit)’nı hafifletir.
- Eklem çevresindeki keselerin iltihabı (bursit)’na iyi gelir.
- Spor yaralanmaları (burkulma, ezilme, yumuşak doku ve eklemlerin travmatik, dejeneratif ve romatizmal hastalıkları) ağrıyı dindirir veya geçirir.
Bel ve boyun ağrısı, diz eklemlerinde kireçlenme ve spor yaralanmaları için sıklıkla doktor tarafından reçetelendirilen jel, topikal ağrı kesici etki gösterir.

Nimokain Jel Ne İçin Kullanılır?
Vücuttaki ağrıları ve iltihapları gidermek amacıyla sıklıkla doktorlar tarafından reçetelendirilen Jel, eczanelerden temin edilir. Kırmızı kutularda ve kendi ambalajlarında satışa sunulur; HDPE masaj başlığına sahiptir: kas ve iskelet sağlığını korumakta etkilidir. Ağrı kesici ilaçlar kategorisinde yer almasıyla birlikte kas, kiriş kılıfının iltihabı (tenosinovit), eklem çevresindeki keselerin iltihabı (bursit) giderir. Spor yaralanmaları gibi burkulma ve ezilmeyle birlikte yumuşak doku ve eklemlerin travmatik rahatsızlıklarını tedavi eder.
Nimokain Jel Kas Gevşetici ve ağrı kesici özellikleri sayesinde bel ve boyun ağrısı ve diz eklemlerinde kireçlenme şikâyeti olan hastaları tedavi etmek amacıyla doktorlar tarafından reçetelendirilir.
Nimokain Jel Nasıl Kullanılır?
Jel formunda olmasıyla birlikte sadece sürülerek (topikal) kullanılır ve kesinlikle yutulmaz. Ağız, dil veya burun gibi hassas bölgelere temas etmesi halinde bol su ile yıkanması ve temizlenmesi gereklidir. Uzman görüşü alınarak başlanması şiddetle tavsiye edilen jelin kullanımı oldukça basittir.
Nimokain Jel Nasıl Kullanılır?
- Günde 3 veya 4 kez bölgesel olarak kullanılır.
- Masaj yolu ile bölgeye jel dağıtılır.
- Bölgenin bandajlanması ve kapatılması önerilmez.
- Geniş bölgelere dağıtmadan bölgesel olarak kuvvetlice sürülür.
- Kıyafetler ile temas etmesi önlenir ve temas etmesi halinde kıyafetler değiştirilir.
- Koltuk altı, burun, ağız ve kulak gibi bölgelerle birlikte dil ve gözle temastan kaçınılır.
Doktorun önerdiği kullanım talimatlarında değişiklik olması halinde uygulanması ve önerilen dozun aşılmaması şiddetle önerilir. Jel, içerisinde barındırdığı etken ve yardımcı maddeler sayesinde ağrı kesici ve iltihap giderici etki gösterse de ciddi yan etkilere sebebiyet verebilir.
Nimokain Jel Yan Etkileri Nelerdir?
Jel içerisinde etken madde olarak nimesulid ve lidokain içerir ve bu maddelere duyarlı kişilerde yan etkiler gözlemlenebilir. Dolayısıyla akılcı ilaç kullanımı gereği, etken ve yardımcı maddelere alerjinizin olup olmadığını kendi imkanlarınızla anlayamayacağınızdan uzman görüşü almanız önerilir. Jel, ağrı kesici veya iltihap kurutucu özellik göstermesini beklerken ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Nimokain Jel Yan Etkileri Nelerdir?
- Kan basıncında düşme, kalp atışının yavaşlaması (bradikardi)’na neden olur.
- Kulak çınlaması olur.
- Bulanık veya çift görme; üşüme, titreme görülür.
- Sinirlilik, tedirginlik, öfori ve uyku hali çekilir.
- Ciddi deri döküntüleri görülür.
- Yüz, dudaklar, dil ve boğazda şişme ve nefes alma güçlüğü gözlemlenir.
- Kalp ritminde bozukluk ve kalbe gelen kan akımının ortadan kalkması sonucu kalp durabilir (kardiyovasküler kollaps).
- Bilinç kaybı; zaman, yer ve kişilerle ilgili olarak çevreyi algılama ve değerlendirme yeteneği (konfüzyon) bozulabilir.
Görüldüğü üzere jelin yan etkileri çok şiddetli olabildiği gibi kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir. İnsan vücudunun ilaçtan ilaca verdiği tepki farklı olabileceği gibi, her insanın aynı ilaca vereceği tepki de farklı olabilir.
Ağrı kesici ilaçlar kategorisinde jel, sprey, krem, merhem ve patch formları, en az hap formundaki ilaçlar kadar etkilidir. Nimokain Jel Ne İşe Yarar içeriğinde de jel formunda satışa sunulan ağrı kesici, kas gevşetici ve iltihap kurutucu etki gösteren jelin özelliklerine değinilmiştir. Daha fazlası için Sağlık kategorimize bakabilir ve benzer içerik olarak diğer bir non-steroid ilaç olan Brufen içeriğimizi okuyabilirsiniz.