Mining Nedir?; Mining, kripto borsalarında birçok işlem yapılırken bu işlemlerden bir tanesi de mining adı verilen kripto para kazma işlemidir. Bitcoin gibi kripto paraların iyice hayatımıza girmesi ile birlikte, kripto para madenciliği de günümüz dünyasında kazanç yolu olma yolunda ilerlemektedir. Kripto para, sanal veya dijital para olarak özel borsalarında bulunmaktadır.
Mining Vergilendirmesi için Ayrıca Oku: “Mining Vergilendirmesi“
Mining Nasıl Yapılır
Güçlü ekran kartı ve işlemcilere sahip bilgisayarlar veya özel ekipmanlar ile donatılmış sistemler yoluyla yapılan mining işlemi, blokchain oluşturmaya yarar ve yeni bir blokchain elde etmek için matematiksel tabanlı işlemleri çözmesi gerekmektedir. Her geçen gün zorlukları artan mining işlemini yapabilmek için güçlü ekran kartı ve işlemcilere ya da özel ekipmanlara sahip olmak gerekir.
Tüm karmaşık problemlerin hızlı bilgisayarlar üzerinde çözümlenmesi ve transfer işlemleri yapılması sonucunda, işlemi yapan kişiler kripto para alması ile tamamlanır. Madencilik süresi boyunca, son işlemleri blok halinde derlemek ve hesaplamada zor bir bulmacayı çözmeye çalışmakla alakalıdır. Bulmacayı çözen ilk kişi, bir sonraki bloğu blok zincirine koyarak ödülleri toplamasına dayanır.
Bitcoin madenciliği yapabilmek için birçok yol vardır;
- Cloud Mining ile Bitcoin madenciliği yapmak,
- Bilgisayar ile Bitcoin madenciliği yapmak (Donanım ile bitcoin madenciliği yapmaya benzer ),
- Donanım ile Bitcoin madenciliği yapmak.
Cloud Mining İle Bitcoin Madenciliği
Donanım maliyetleri ve elektrik fiyatları günümüz Türkiye’sinde oldukça fazladır. Cloud tabanlı mining işlemi için sermaye diğer modellere göre daha düşüktür. Cloud mining yaparken birden fazla cihazın bulunduğu web sitelerine kayıt olarak, online cihaz gücü kiralayabilir ve bu sayede mining işlemi yapılabilir. Bitcoin üretiminin zorlaşması ile birlikte, ilk başlarda donanımsal mining grubuna göre az olsa da yine de belli bir miktar parayı gözden çıkarmak gerekir.
Bilgisayar ile Bitcoin Mining
Bilgisayar ile Bitcoin madenciliği yapmak günümüzde neredeyse imkansızdır. Bazı programlar yardımıyla yapılan mining işleminde CPU kullanarak mining yapma işlemi bitmek üzeredir. Şu anda 0.01 Bitcoin üretmek için yaklaşık olarak 320 Ghz’lik bir işlemciye sahip olmak gerekmektedir. Bu nedenden dolayı yıllık bazda gelir elde etmek oldukça düşüktür.
Donanım ile Bitcoin Mining
Kullanılan donanımlara göre mining işlemi 3 ana gruba ayrılır.
- ASIC tabanlı mining,
- CPU tabanlı mining,
- GPU tabanlı mining.
ASIC tabanlı mining işlemi en güçlü mining yöntemlerinden birisidir. Uygulamaya özel entegre devreler olarak da adlandırılan ASIC mining yöntemi, yüksek işlem çözme kabiliyetine ve bünyesinde çok sayıda işlemci bulundurur. ASIC mining için geliştirilen cihazların donanımları ve yazılımları özel olarak yapılmıştır ve yüksek işlem çözme avantajı sağlamak için enerjiyi de oldukça fazladır. Litecoin ve Bitcoin gibi kripto paraların madenciliğinde yüksek işlem kabiliyetine sahip olan ASIC mining işlemi kullanılır.
CPU tabanlı mining işleminde, mining işlemi için CPU’lar kullanılabilir. CPU ile mining yapmak için bilgisayarlara yazılım kurmak gerekir. CPU ile mining işleminde yüksek hesaplama işlemlerine gerek duyulmaz.
GPU tabanlı mining işleminde, güçlü bir ekran kartı ile mining yapılabilir. GPU madenciliği olarak da adlandırılan bu mining işleminde ana görev ekran kartındadır ve ekran kartı karmaşık işlemlerin çözümünü yapma aşamasında oldukça önemlidir. Ayrıca ekran kartının overclock yeteneğinin yüksek olması, işlem sırasında performansı yükselten bir diğer etkendir. Ekran kartları, mining işlemi için CPU’lardan daha güçlüdür ve saniyede daha fazla işlem yapabilir. Hesaplama odaklı ekran kartı, Ethereum ve Zcash gibi kripto paraların mining işleminde çok daha fazla tercih edilir.