Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?; Maymun Çiçeği Virüsü, kemirgenler ve yabani hayvanlardan insanlara geçen ve enfekte hayvanlardan insanlara bulaşarak insanlar arasında da yayılmaya başlayan salgın bir hastalıktır. Covid-19 sürecinde yaşanan pandemiden sonra kişiler salgın hastalıklara karşı endişeli yaklaşmaya başladı.
Aslında maymun virüsü yeni bir virüs değil zaten var olan bir virüs türü. Son dönemlerde ise daha farklı şekilde ve çeşitli insan popülasyonlarında yaygın olarak görülmeye başlandı. Kemirgenler ve yabani hayvanlardan insanlara geçmiş olan maymun çiçeği virüsü enfekte hayvanlardan insanlara bulaşarak insanlar arasında da yayılmaya başlamıştır. Eskiden beri var olan bu virüs geçmiş zamanda yabani hayvanlardan insanlara bulaşma durumunun sınırlı olması ve insandan insana bulaşmasında da uzun süreli ve yoğun bir temas gerektirdiği için bu virüs aile gibi daha küçük topluluklarla sınırlı kalırdı. Özellikle Afrika kıtası ile sınırlı kalan virüs, son zamanlarda farklı kıtalara da yayılmıştır, çeşitli ülkelerde ciddi maymun çiçeği vakalar görülmektedir.
Ayrıca Oku: “Türkiye’de Sosyal Destek ve Yardım“
Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox virus), Poxviridae isimli virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalık çeşitidir. Poxviridae ailesinde yer alan diğer virüslerden biri olan Variola virüsü çiçek hastalığına, Cowpox virüsü ise sığır çiçeği hastalığına sebep olurken, Vaccinia virüsü ise çiçek aşısının üretiminde kullanılır. Bu hastalık sanılanın aksine maymunlardan değil kemirgenler ve vahşi hayvanlardan insanlara bulaşmıştır. İnsanlarda maymun çiçeği enfeksiyonu ilk kez 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde gözlemlenmiştir.

Maymun Çiçeği Belirtileri
Maymun çiçeği virüsü insanlara enfekte olmuş bir hayvan yolu ile ya da hastalığı taşıyan bir insan yoluyla geçebilir. Tıpkı Covid-19 virüsündeki gibi maymun çiçeğinin de temastan sonra belirli bir kuluçka süresi var. İlk semptomların ortaya çıkış süresi 5 ila 21 gün arasında değişmektedir. Kişilerde belirtilerin en yaygın olarak ortaya çıktığı süre ise 6. ve 13. günler arasıdır. Belirtiler çiçek hastalığına benzer olarak seyretse de farklılıkları da bulunmakta. Maymun çiçeği hastalığının en yaygın belirtileri arasında: yüksek ateş, üşüme ve titreme, yorgunluk hali, baş sırt ve kas ağrıları, ciltte su çiçeğine benzer kabarcık halindeki döküntüler ve lenf bezlerinde şişkinliklerdir.
Su çiçeğine benzer döküntüler ilk belirtilerin görülmesinden 1-5 gün aralığında ortaya çıkar. Genellikle kişilerde ilk döküntüler yüz bölgesinde gözlemlenir. Zamanla bu döküntüler vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlar. Yoğun vakalarda döküntüler birleşir ve derinin yüzeyinde büyük çaplı döküntüler oluşur. Bu döküntüler hastalığın seyrine ve şiddetine göre 2 ila 4 hafta arasında tamamıyla kaybolur. Maymun çiçeği virüsünden ölüm oranı %3 ile %6 arasındadır bunların çoğunluğu da sekonder hastalıklara sahip küçük yaştaki kişilerdir.
Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?
Maymun çiçeği virüsü insandan hayvana ya da insandan insana olmak üzere iki farklı şekilde bulaşır. Hayvandan insana bulaşması için kişiyi enfekte hayvanın ısırması, tırmalaması ya da hayvanın derisi ile direkt ya da indirekt temas ile bulaşır. İnsandan insana bulaşmada ise hasta kişinin vücut sıvıları, solunum yolu damlacıkları, deri lezyonları ve eşyalarına temas ile bulaşma gerçekleşebilir. Maymun çiçeği virüsü kişilere vücuttaki açık dokular (göz, ağız, burun, ciltteki yaralar) ya da solunum yolu aracılığı ile girer.
Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşır?
Virüsten korunmak ve tekrar bir pandemi süreci yaşamamak için otobüs, uçak, tren gibi toplu taşıma araçlarının yayılımı arttırdığının bilincinde olunmalı ve virüsün bulaşmaması için temaslı kişiden uzak durulması, Corona virüs ile mücadeledeki gibi maske takılması gerekmekte.
Maymun Çiçeği, uzun yıllardır var olan bir virüs son zamanlarda çeşitli ülkeler ve kişilerde görülmesi ile Covid-19 gibi bir pandemi yaratacak mı endişesi hakim. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 30 Haziran’da ilk maymun çiçeği vakasını duyurmuştu bu duyurudan sonra başka bir açıklama yapılmadı. Dünya Sağlık Örgütü ise geçtiğimiz günlerde ‘küresel acil durum’ ilan etti.