Bir iş fikrinin ortaya çıkmasından sonra kişilerin önündeki en büyük engellerden birisi ihtiyaç duyulan yeterli sermayenin olmamasıdır. Bazen yeterli sermaye kişilerin elinde mevcutken iyi bir fikir olmayabilir ya da tam tersi ve en çok rastlanan versiyonu iyi bir fikir ve yetersiz sermaye de olabilir. Bu koşullarda girişimcilerin yanındaki en büyük desteklerden birisi KOSGEB’in sunmuş olduğu hibe ve girişimci destekleri olarak karşımıza çıkıyor. İyi bir fikre sahip olanların Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’na başvuruda bulunarak destek alması ülkemiz içinde bulunan girişimciler için en büyük avantajlardan birisi.
Yeni iş sektörlerinin oluşmasına ve fikirlerin hayata geçmesinde en büyük desteği veren bu kurum, hem ülke ekonomisine destek sağlamakta hem de yaratılan iş modelleri ile istihdam yaratarak ülkenin yapısal sorunlarından biri olan işsizlik olgusunun azalmasına katkıda bulunuyor. KOSGEB destekleri ile devlet yönetiminin de politikalarını hayata geçirebilecek projeler için hem bir sermaye desteği hem de bir eğitim projesi olarak karşımıza çıkıyor. Ticarete ilk kez adım atacakların yanı sıra ticaret hayatının içinde olup büyümek için yeterli sermayeye ihtiyaç duyanlara da KOSGEB’in kapıları sonuna kadar açık duruyor.
Ayrıca Emtialar Hakkında Bilgi Almak için “Emtia Nedir?” İçeriğini de Oku
Kimler Faydalanabilir?
KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyenlerin gerekli şartları sağlaması gerekiyor. Her iş fikrine sahip olanların ya da işini büyütmek isteyenlerin bu desteklerden yararlanması maalesef şu an için öngörülmüyor. Bu kriterleri sağlamak için atılması gereken ilk adım KOSGEB’in açmış olduğu iş kurma eğitimlerine katılmak öncelikli şart olarak belirlenmiş.
*İlk kez ticaret hayatına atılmak isteyenler,
*Hali hazırda ticari yaşantısına devam etmekte olup, iş kolunun ya da şirketinin tanıtımını yapmak isteyenler ya da hem nicelik hem nitelik hususunda büyüme kaydetmek isteyenler,
*Gerek ülke içi gerekse de ülke dışında faaliyet sürdürdükleri sektörün fuarlarına katılarak yeni fikirler edinmek isteyenler,
*Hali hazırda faaliyetini sürdürdüğü iş yerindeki üretimin artması için yeni makina ve teçhizata gereksinim duyanlar
KOSGEB’e başvuru yaparak, bu başkanlığın düzenlemiş olduğu eğitim seminerlerine katılım sağlamak koşuluyla kişiye özel mümkünse hibe ya da faizsiz, uygun koşullarda ödenmesi beklenen krediler ile hayallerini gerçekleştirme şansı yakalıyorlar.

Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?
Kurumun hibelerine ve faizsiz kredi imkanlarına sahip olabilmek için bizzat başvuruda bulunmak zorundasınız. Öncelikle KOSGEB internet sitesine girerek, kayıt işleminizi tamamlayarak kurumun veri havuzuna şirketinizi kayıt etmeniz gerekiyor. Sonraki aşamada KOSGEB standartlarına uygun olup olmadığınıza dair KOSGEB beyannamesi adı verilen bir beyanname sunmanız gerekecek. Daha sonrasında iş, KOSGEB’e kalıyor. Kendi personeli ile incelemeler yaparak sizin bu destek ve hibelere uygun olup olmadığınız araştırılıyor. Uygun olmanız konusunda bir bildirim alarak desteklere başvurma hakkına sahip oluyorsunuz. KOSGEB internet sitesinde yer alan destek programlarına bakarak size ve sektörünüze uygun olan koşullardan birine başvurarak KOSGEB ile görüşme ve teklif aşamasına geçiyorsunuz.
Destek Programları Kapsamında Neler Amaçlanıyor?
KOSGEB bu destekleri vermesinin amaçlarından biri, iyi fikirlerin ve hali hazırda başarılı olan işletmelerin pazar payını artırarak başarılarının devamını sağlamak amaçlanmaktadır. Bu destek programlarından sağlanacak faydalar kişilerin elde ettiği faydanın toplumsal bir faydaya dönüşmesini sağlamaktır. Büyüyen işletmelerin hem kendilerine fayda sağlaması hem de istihdamı artırarak işsizliği azaltması ile toplumsal bir faydaya dönüşmesi amaçlanmaktadır.
Verilen eğitimlerle ise işletmelerin atacağı adımları daha bilinçli bir şekilde atarak ayakları sağlam basan küçük ve orta ölçekli firmalar yaratmak amaçlanmaktadır. Bahse konu olan eğitimler yetmiş saatlik bir eğitim programını kapsamaktadır. KOSGEB planlaması altında İŞKUR, kişilerin ikamet ettiği belediye ve meslek toplulukları tarafından düzenlenmektedir. Bazı üniversite kuruluşları da girişimcilik eğitimleri vermeye devam ediyor.