General Motor Araba Şirketi, General Motors, 50 milyar doları aşan piyasa değeri ile dünyanın en büyük üçüncü otomotiv şirketidir. Amerikan şirketi, Chevrolet, Cadillac ve GMC dahil olmak üzere bir dizi marka altında otomobil ve kamyon üretiyor. General Motors (GM), araçları ve araç parçalarını tasarlayan, üreten, pazarlayan ve dağıtan ve finansal hizmetler satan Detroit merkezli bir Amerikan çokuluslu şirketidir. Detroit’in Rönesans Merkezi’ndeki küresel genel merkezi ile GM, dünyanın her büyük bölgesinde yaklaşık 202.000 kişiyi istihdam etmektedir. GM’nin temel markaları Chevrolet, Buick, GMC ve Cadillac’tır. Ayrıca Volkswagen araba markaları hakkında bilgi almak için “Volkswagen Araba Markaları Hangileridir?” içeriğini okuyabilirsiniz.
2008’de GM, Toyota‘nın önünde dünyanın en büyük otomobil üreticisiydi. 2014 yılında GM, yeni bir şirket rekoru olan 9.92 milyon araç sattı. GM’nin OnStar yan kuruluşu, araç güvenliği, güvenliği ve bilgi hizmetleri sağlar. 2015 yılında GM, kendi kendine sürüş teknolojisinin önde gelen geliştiricisi olan Cruise Automation’ı satın aldı.
GM’nin küresel erişimi 120’den fazla ülkeye uzanıyor ve satışların yaklaşık yüzde 60’ı Amerika Birleşik Devletleri dışında. Şirketin Afrika, Asya, Avrupa, Orta Doğu, Latin Amerika ve Okyanusya’da faaliyetleri bulunmaktadır. GM’nin ayrıca Çin, Avustralya ve Brezilya’da ortak girişimleri var.
GM’nin tarihi, William C. Durant’in General Motors’u kurduğu 1908 yılına kadar izlenebilir. Durant, bir süredir bir holding şirketi kurmayı planlıyordu ve otomobil şirketlerini satın almak için birkaç başarısız girişimde bulunmuştu. Sonunda 1908’de Buick Motor Company’yi satın aldığında başarılı oldu.

General Motor Nasıl Büyüdü?
General Motors, Durant, Oldsmobile, Cadillac ve Oakland’ı (şimdi Pontiac) satın alarak GM’yi hızla genişletmeye başladı. 1918’de GM, 70 yılı aşkın bir süredir elinde bulunduracağı bir konumla, dünyanın en büyük otomobil üreticisiydi.
1920’lerde GM, 1918’de Chevrolet Motor Company’yi satın alarak ve 1925’te GMC’yi yaratarak otomobillerin ötesine geçmeye başladı. GM ayrıca sigorta (United States Fidelity and Guaranty Company’nin satın alınması yoluyla) ve finans gibi diğer endüstrilere de çeşitlendi ( General Motors Kabul Şirketi veya GMAC’nin oluşturulması yoluyla).
Büyük Buhran, tüm otomobil üreticilerinde olduğu gibi GM’yi de etkiledi. Satışlar keskin bir şekilde düştü ve Durant 1931’de istifa etmek zorunda kaldı. 1920’den beri GM’de olan Alfred P. Sloan, Jr., CEO olarak devraldı ve bir maliyet düşürme ve yeniden yapılandırma programı başlattı.
Sloan’ın eylemleri GM’nin Depresyonu atlatmasına yardımcı oldu ve şirket her zamankinden daha güçlü çıktı. 1930’larda GM, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük işveren oldu ve bu pozisyonu 1980’lere kadar elinde tutacaktı.
İkinci Dünya Savaşı’nın da GM üzerinde büyük etkisi oldu. Şirket, uçak motorları, tanklar ve diğer askeri teçhizatı üretmek için fabrikalarını yeniden donattı. Savaştan sonra GM, Kanada, Meksika, Brezilya ve diğer ülkelerde fabrikalar açarak uluslararası ölçekte genişlemeye başladı.
1950’lerde GM yeni bir zorlukla karşı karşıya kaldı: Japon otomobil endüstrisinin yükselişi. GM, Chevrolet Corvette ve Cadillac Eldorado gibi bir dizi yeni modelle yanıt verdi. GM ayrıca “Harvard Planı” olarak bilinen bir maliyet düşürücü ve verimliliği artırıcı önlemler programı başlattı.
Harvard Planı başarılı oldu ve GM, dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumunu yeniden kazandı. 1960’larda GM, Alman otomobil üreticisi Opel ve İngiliz otomobil üreticisi Vauxhall’ı satın alarak daha da genişledi.
1970’ler GM için zor bir on yıldı. 1973-74 petrol krizi benzin fiyatlarında keskin bir artışa neden oldu ve tüketiciler daha küçük, daha yakıt tasarruflu Japon arabalarına geçmeye başladı. GM, Chevrolet Vega ve Cadillac Seville gibi bir dizi daha küçük otomobille yanıt verdi.
General Motor Gelişimi
1980’ler GM için bir başka zorlu on yıldı. Şirket, 1981-82’deki durgunluktan çok etkilendi ve pazar payı düşmeye devam etti. Mali sağlığına yeniden kavuşmak için GM, bir maliyet düşürme ve varlık satışı programı başlattı.
1990’larda GM zorluklarla karşılaşmaya devam etti. Şirket, Japon ve Avrupalı otomobil üreticilerine pazar payını kaybetti ve kusurlar nedeniyle milyonlarca aracı geri çağırmak zorunda kaldı. Ek olarak, GM 1991-92’deki durgunluktan çok etkilendi.
2000’lerin başında, GM bir başka zorlukla daha karşı karşıya kaldı: Çin otomobil endüstrisinin yükselişi. GM buna Çin’deki yatırımını artırarak ve Çinli otomobil üreticisi SAIC ile bir ortak girişim başlatarak yanıt verdi.
Bugün General Motor, Toyota’nın önünde bir kez daha dünyanın en büyük otomobil üreticisidir. Şirket, değişen küresel otomobil pazarına uyum sağlamaya çalıştığı için büyük bir dönüşümün ortasında.