2024’de En İyi 10 DeFi Coin – Hangisi Alınır?

En İyi DeFi Coin projeleri, merkezi otoriteye bağlı kalmadan dijital varlıklarda etkisini sürdürmektedir. Swap eko sisteminde yer alan DeFi Coinler, hâlâ piyasa katılımcısının dikkatini çekmektedir.

DeFi terimi pek çok yatırımcının dikkatini çekmiştir ve yükseliş ivmesi ay fark etmeksizin yukarıya tırmanmaktadır. DeFi içerisinde herkesin bildiği Bitcoin (BTC) yer almaktadır ancak bu ekosistem Ethereum (ETH) ile popüler olmuştur. ETH blok zincirinde etkin bir şekilde kullanılan DeFi, merkeziyetsiz finans uygulamaları; finansal işlemler, finansal güvenlik ve bankacılık işlemlerinin bütününü kapsamaktadır.

Yapay zeka odaklı dijital varlıklar için yapay zeka coinleri içeriğimize bakmayı unutmayın.

DeFi Nedir, Ne İşe Yarar?

DeFi swap ekosistemi içerisinde yer alan yerel bir kripto para birimidir ve borsa platformu olarak hizmet vermektedir. Aracı kullanmaz ve üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç duymaz; bu yönüyle tek başına token dönüştürmeye olanak verir. Aynı zamanda Binance akıllı zinciri üzerine kurulmasıyla birlikte kripto coin olarak piyasa da yerini ve değerini almıştır. Swap borsasına destek amacıyla ortaya çıkarılan bu coin, her geçen gün değerini yükseltmektedir; dolayısıyla Bitcoin (BTC) vakası yaşanmadan pozisyon almak yerinde olacaktır.

DeFi henüz gelişimini tamamlamış bir coin değildir ve bununla birlikte fiyatları yükselmeden pozisyon almak mantıklı olacaktır. Alt yapısı sağlam temeller üzerine kurulmuştur; hacklenmesi, müdahale edilmesi veya kapatılması mümkün değildir; bu yönüyle piyasaya sarsılmaz bir güven vermektedir. Bankacılık işlemleri ise tamamen bir algoritma ile minimum hata payı sayesinde gerçekleşmektedir; otoriteden uzak işlem sağlamaktadır.

DeFi Nedir, Ne İşe Yarar?Pin
DeFi Nedir, Ne İşe Yarar?

DeFi Coin Özellikleri Nelerdir?

Geleneksel finans sistemine ve bankacılık işlemlerine, dünya genelinde 2 milyardan fazla insan erişememektedir; DeFi sistemleri ise otorite olmadan ve bağımsız olarak finansal sistemsel sunmaktadır. Amacı 2 milyardan fazla insana erişmek olan bu sistem, üçüncü parti uygulamaları ve aracılık sistemlerini kullanmamaktadır. Dolayısıyla tam bir güvenlik emsali olan DeFi sistemleri, hükümet, iktidar, banka veya tüm kurum ve kuruluşların denetiminden ve yasaklarından uzak işlev göstermektedir.

DeFi Coin olarak adlandırılan dijital varlıkların özellikleri.

  • Merkezi olmayan DeFi Coin, swap sistemini destekleyen bir ağa sahiptir.
  • Swap sistemiyle birlikte uzun vadeli borsa yatırım imkanlarını destekler.
  • Her ticarete akıllı sözleşme ile ödül verilmektedir ve ödül sistemine dahil edilmektedir.
  • Her işlem belirli kısmı likidite adı verilen bir havuza aktarılır ve tokenin alınıp satılmasına imkân verilir.

DeFi sisteminin ne işe yaradığını ve hangi özelliklere sahip olduğunu inceledik; şimdi ise sistem içerisinde yer alan coinlere daha yakından bakalım.

2024’ün En İyi DeFi Coinleri

En İyi DeFi CoinleriPin
En İyi DeFi Coinleri

Kamuya açık ve merkeziyetsiz halde bulunan pek çok DeFi, blok zinciri ağlarında barınmaktadır. Özü itibariyle taraflar arasında güveni sağlayan (Trustless) şeffaf ve değişmez işlemleri desteleme algoritması üzerine kurulmuştur. Bunların arasında en somut örneğini elbette Bitcoin (BTC) ortaya koymaktadır: BTC piyasaya sürülen ilk DeFi platformudur.

Genel itibariyle cüzdanlarda, NFT’lerde, yield farming, borç verme/alma, varlık yönetimi ve likidite havuzlarında sıkça tercih edilen en iyi DeFi coinleri.

Terra Coin (LUNA) – Stablecoin Yaratıcısı

Merkeziyetsiz bir coin olarak ön plana çıkan Terra, blok zincirin geçmiş yıllarda sarsılmasıyla birlikte ortaya çıktı ve alternatif olarak Terra 2.0 Coin olarak adlandırıldı. Bu blok zinciri içerisinde kullanıcılar stablecoin yaratabilir; bırıktirebilir, alabilir veya satım işlemi gerçekleştirebilir. Sanal para dünyasında para birimlerine endeksli bir şekilde stablecoin oluşturmaya olanak tanıyan bu para birimi, USD değerinde varlık da üretebilmektedir.

ChainLink Coin (LINK) – Akıllı Sözleşme Ağı

Dünya çapında işlem gören ChainLink Coin, merkezi olmayan ve kullanıcı odaklı bir dijital akıllı sözleşme ağıdır. Blockchain ağında ki verileri birbirine bağlar ve akıllı sözleşmeleri kullanır. Ağ ise dijital para birimleri etrafında şekillenir ve kullanıcısına fayda sağlamayı amaçlar.

Uygulama programlama arayüzü (API) tabanlı hizmetlerle birlikte işlem güvenliği sağlanır ve API tabanlı şirketlere pek çok avantaj sağlar.

DAI Coin – 1 Dolar Bazlı Stablecoin

ETH üzerinde işlem gören DAI Coin, 1.00 ABD doları değerini korumayı amaçlar ve değerini 1 dolarda sabit tutan bir kripto para birimidir. Merkezi olmayan stabil bir para birimi olan DAI, diğer coinlerin aksine banka hesabında tutulan dolar ile desteklenmemektedir.

Bunun yerine tamamen sanal bir ortamda Maker platformu üzerinde teminat ile beslenmektedir. Dolayısıyla işlemler Maker merkezli gerçekleşmektedir ve daha güvenlidir; otoriteden ve yetkiden uzak bir görüntüsü vardır.

PancakeSwap Coin (CAKE) – Merkezi Olmayan Finans Uygulaması

PancakeSwap Coin, genel itibariyle token alışverişi; farming yolu ile likidite sağlama ve likidite ile kullanıcılarına kazandıran merkeziyetsiz bir kripto para birimidir. Binanca Smart Chain üzerinde BEP-20 tokenlerini takas etmek için ortaya çıkan bu para birimi, piyasa yapıcı bir modelde işlem görmektedir ve borsa üzerinde aktiftir.

Piyasa da bulunan ve merkezi olmayan en iyi borsa yapıcı olarak bilinmektedir ve alım satım işlemlerinde kesinti yapmaz. Dolayısıyla varlıklarınızın tamamını kesintisiz ve teminatsız bir şekilde aldırır ve yüksek faiz oranlarıyla birlikte token kazanmanıza olanak tanır.

AAVE Coin – Emanete Dayalı Olmayan Sistem

AAVE Coin, hem borçlu hemde yatırım yapacağı, merkeziyetsiz bir sanal para birimidir ve ETH blok zinciri içerisinde işlem görür. ETH tokeni olarak da bilinen bu coin, pasif gelir elde etmek için likidite sağlar ve bu yönüyle sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda değişken faiz oranlarıyla birlikte kripto para ödünç verir ve işlem yapılmasına olanak sağlar.

CHAİNLİNK COİN (LINK)

ChainLink Ethereum’un alt yapısında geliştirilmiş en iyi DeFi coin projeleri içerisinde yer alır. Farklı ödeme sistemleri ve bankalar ile blockchain’i birleştiren yani bu işlemlerin blockchainde yapılmasını sağlayan sistemdir.  Ayrıca bu coinin madenciliği yapılamaz yani bu paradan üretemezsiniz veya aktarımını sağlayamazsınız. Bulunduğu kuruluşun bünyesinde üretilip, piyasaya sürülmektedir.

ChainLink Coin, blockchainde bulunmayan sistemlerin veya verilerin akıllı sözleşmeler aracılığı ile blockchainde yer almasını ve uyumlulaştırılmasını sağlar. Kendisinin piyasadaki dolar karşılığının en fazla 19,85 dolar en düşük 0, 126297 dolar olarak söylersek aslında listenin başlarında yer alan diğer sanal paralar ile şu an da değer anlamında ve yatırım aracı olarak boy ölçüşemeyeceğini düşünebiliriz. Ama özelliği itibari ile farklı bir yer ve işleve sahiptir.

AVALANCHE COİN (AVAX)

Aslında çok büyük oranda bir merkeziyetsizliği temsil etmesiyle DeFi coinlerin en önemli özelliğine sahip bir sanal para. Aslında daha yeni piyasaya sürülmüştür. Coin, ilk olarak kripto para piyasasında gözüktü. Ava labs tarafından geliştirilip, piyasaya sürülmesine karşın bu kuruluşun kontrolünde değildir.

Avalanche izin gerektiren ve izin gerektirmeyen blokzincirlerinin tek bir ağda çalışabilmesini mümkün hale getiriyor. Ayrıca klasik bir blockchainden farklı olarak AVAX tek bir zincir üzerinde bloklar halinde ilerlemez.

Avalanche coin kolaylıkla ve güvenli, güçlü uygulamalar ile komplike bir kural setleri olan blockchain ağı oluşturabilirsiniz. Ayrıca Avalanche Coin ’in bitcoin ve Ethereum gibi kripto piyasada değer ve işlem hacminde başları çeken bu güçlü sanal paralardan daha fazla enerji verimliliğine sahip olduğu açıklandı. Ayrıca bu sistemin güvenlikli yapısıyla da adından bahsettirdiğini söylemek mümkün

WRAPPED BİTCOİN- Sarılmış Bitcoin (WBTC)

Wrapped coinler başka bir kriptonun değerine endekslenmiş coinlerdir. Wrapped adını ise asıl sanal paranın sarılmış versiyonların başka bir block zincir ağı üzerinde yaratılmasına imkân tanıyan bir dijital kasanın içine konulmasıdır.  Ayrıca sabit coinler gibi değeri başka bir sanal paranın değerine endekslenmiş paralardır.

Wrapped Bitcoin ise Adından da anlaşılacağı üzere kendisi Ethereum ağında oluşturulmuş Bitcoin’i temsil eden bir taklit parasıdır. Bitcoin’ in kendisi Ethereum ağında yer alamaz çünkü Bitcoin kendi blockchainine sahip başka bir sistem. Ama bu taklit paranın Ethereum ağında oluşturulmasıyla aslında iki farklı blockchain arasında bir bağlantı oluşturulabilir.

Aslında bu parayla Ethereum ağında olmayan, çıkarılmayan varlıkları bu zincir üzerinde kullanabilirsiniz. Aslında amacı da budur. Ayrıca sardığınız coinleri tekrar eski yani orijinal hallerine geri döndürebilirsiniz.

UNİSWAP (UNİ)

Kendisi DeFi’nin merkeziyetsiz borsa yapısı olarak başka bir projelerinden bir tanesidir. Yine ERC-20 (Ethereum ağında oluşturulmuş ve blockchainine sahip) paralarının değişimini akıllı sözleşmeler ile merkeziyetsiz bir yapı ile yapabilen bir protokoldür. B

u değişim arada bir aracı olmadan direkt yapılır ve bu dijital cüzdan ile gerçekleştirilir. Bu özelliği ile kendisine otomatik likidite protokolü de denir. Açıkça olarak artan bir popülariteye sahiptir ve bu da değerini arttırmaktadır. Uniswap’ın değeri (fiyatı) piyasadaki arz-talep eşitliğiyle sağlanır. Uniswap madenciliği yapılamıyor, belirli zaman aralıklarında üretilip piyasaya sürülüyor. Yenilikçi bir yapıya sahiptir.

SYNTHETİX NETWORK TOKEN (SNX)

Synthetix Network Token’i sahip olunan kripto para, hisse senetleri, değerli metal ve varlıkları ile Synthetix adı verilen ve Ethereum ağında geliştirilmiş bir sistemde çeşitli işlemler gerçekleştirmek, alış-verişlerini sağlamak için kullanırsınız. Synthetix bir ihraç protokolüdür ve yine bu protokol ile merkezden yönetilmemesi amacı ile geleneksel finans sistemlerinin dijitale dönüşümü sağlanmıştır.

Reel de var olan işlemlerin sentetik versiyonu yaratılıp burada işlem görmesi sebebi ile adı syntetix olmuştur. Ve bu varlıkları gerçekte işlem gördükleri aynı fiyatlarla satın alırsınız. Yine diğer DeFi paraları gibi merkezden yönetilmesinin engellenmiş olması ve içinde işlem gören varlıkların güvence altına alınmış olması olumlu yanlarındandır.

Aslında kullanıcılar arasında doğrudan akıllı sözleşme yoluyla varlıkların dönüşümü gerçekleştirildiğinden karşı tarafın olma zorunluluğu da ortadan kalkar. İşlem hacmi artan kripto parasıyla ve sağladığı yeniliklerle kullanıcı çeken bir sistemdir. İleride daha da aktif olması beklenmektedir.

DeFi Coin Nasıl Satın Alınır?

DeFi sistemleri içerisinde çok fazla coin bulunmaktadır ve sizlerle yükselişe geçme potansiyeli olan 5 coin bilgisi paylaşılmıştır. Bu coinlerle birlikte DeFi sisteminde sadece 6 adımda alım yapabilir ve cüzdan oluşturabilirsiniz. Sistem olarak tüm coinlerle aynı alt yapıyı kullanmaktadır, dolayısıyla bu işlemleri diğer coinler içinde uygulayabilmeniz mümkündür.

Piyasa katılımcısı DeFi Coin dijital varlığını nasıl satın alabilir?

  • DeFi Swap destekleyen MetaMask veya Trust Wallet gibi bir cüzdan seçin.
  • BNB tokeni cüzdanınıza havale edin.
  • BNB sahibiyseniz bu adımda DeFi Swap’ı cüzdanınıza kolayca bağlayın.
  • DeFi Coin Swap için artık hazırsınız.
  • Karşınıza gelecek pencerede DeFi Coin Satın Al diyerek onaylamanız gereken pencereye tıklayın.
  • DeFi Coin sözleşme adresinizi cüzdana ekleyin ve coinin hesaba düşmesini bekleyin.

Bu adımları tamamladıktan sonra MetaMask veya Trust Wallet cüzdanınıza coinin düştüğünü göreceksiniz; aynı zamanda tokenleri de içeri aktarabilirsiniz. Daha fazlası için kripto para tahminleri içeriğimize göz atabilir ve kripto konularını kategorimizden takip edebilirsiniz.

Piyasaya Göre Satın Alınabilecek En İyi DeFi Coinleri 2024

Merkezi olmayan ekonomi veya merkeziyetsiz finans olarak adlandırılan DeFi Coinler, sayıca oldukça fazladır. Decentralized Finance tabanlı bu coinler, yeni kripto para çeşidi olarak finansal para transferlerinde sıkça kullanılmaktadır. En iyi olan DeFi coinler ise piyasa katılımcıları tarafından araştırılmaktadır.

Finansal piyasaya göre satın alınabilecek en iyi 10 DeFi coinleri ve projeleri.

  • Internet Computer
  • Uniswap
  • Injective
  • Lido DAO
  • ThorChain
  • Mantle
  • Stacks
  • Aave
  • Maker
  • Synthetix
  • Frax Share
  • Conflux

Sonuç olarak en iyi DeFi coin projeleri içerisinde DeFi coin odaklı bir araştırma içeriği hazırlandı.

Can Göktürk

Beyaz Finans, SEO-LSI kurallarına bağlı olarak özgün, kullanıcı odaklı ve arama motorlarına uygun şekilde profesyonel içerik üretir. İçerik yazdırmak ve üst sıralarda yer almak için bizlere ulaşarak ekibimizden destek alabilirsiniz. Ayrıca reklam ve iletişim bölümüne göz atarak Beyaz Finans ile iş birliği projesinde yer alabilirsiniz. E-Mail: global.beyazfinans@gmail.com
Yorum yapın